Two New Dwellings, Henley-on-Thames

Former rear garden plots of the villas on Fairmile (another project for the same clients), and part of the Henley-on-Thames Conservation Area, the development was required to be designed to preserve a gap between two groups of dwellings.

The site also had a number of preserved trees within or adjacent to its boundaries.  The planning process took 3 years to resolve, but by working with the officers, and by maintaining the gap at first floor level through the site to the rear gardens of other villas fronting Fairmile, we were successful in obtaining planning permission. 

The preservation of the important gap was achieved by designing one of the homes as single storey dwelling with bedrooms, bathrooms and a playroom / study at a lower ground floor, off which we created a large patio garden accessed from a hallway and from the master bedroom.  Other bedrooms and playroom were given natural daylight in a similar but smaller way with a large light well accessed via large glazed patio doors.  

Detailed design set out to achieved homes with very good energy performance levels by having high levels of insulation and an air tight structure.   Work was started in August 2013, and completed 14 months later, during the wettest period experienced in the area for some years.   Whilst ground water levels rose, the waterproof concrete basement structure kept the bedrooms and bathrooms dry.

Project Feature Overview

  • Client: Developer
  • Project type: New Build
  • Location: Henley-on-Thames – completed
  • Services Provided: Architect and Contract Administrator
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Addthis

OTHER PROJECTS YOU MIGHT BE INTERESTED IN

LOOKING FOR INSPIRATION?

For over 27 years we have worked with clients to provide built environments that reflect their every aspiration. Whatever the scale of the project, or whatever its location, MGA will work with you to create that special place.